Brug for hjælp ?
Ring til os på 70 60 55 01

Slib knive med et Lansky slibesæt ⇒ Læs her hvordan du gør !

Lige siden mennesket begyndte at gå på jagt, har et af de foretrukne valg af grej været en kniv. Den er uundværlig når man er ude i naturen, enten på jagt, vandretur, overlevelsestur mm. Vi ved hvor vigtigt et redskab en god kniv er, og vi ved også der ikke findes noget mere irriterende end en sløv kniv. Mennesket har altid forsøgt at slibe deres knive bedst muligt, og der har gennem tiden været mange bud på hvordan dette skal gøres. Vi har lavet en lille guide til hvordan vi mener du får slebet dine knive på den bedst mulige måde. Vi guider dig med billeder igennem hvordan du bruger slibesættet fra Lansky, på din kniv.

Hvorfor slibe sine knive?

Ja hvorfor, for egentlig kunne du jo bare lade være. Men så ikke alligevel, for der er ikke noget værre end en sløv kniv, hvor man nærmest skal høvle sig igennem et dyr eller hvad det måtte være du skal bruge din kniv til. En kniv skal være skarp og altid klar til brug!

På billedet nedenfor ser du en sløv kniv i knivholderen fra Lansky, ved siden af ligger en grov slibesten (korn 120) fra Lansky, begge dele kommer fra et af Lansky slibesæt. Slibesættene fås i flere størrelser 3, 4 eller 5, og i forskellige kvaliteter alt efter hvad dit behov er. Slibesættene består af de forskellige slibesten som er i forskellige grovheder, slibeolie og en holder til kniven der skal sikre du får den rette slibevinkel.

Hvordan bruger man et Lansky slibesæt?

Det første du gør, er at spænde kniven fast i holderen, du drejer på den røde skrue indtil du fornemmer, at kniven sidder godt fast. Dernæst laver du en vurdering af hvor sløv din kniv er, så du kan vælge hvilken slibesten du har brug for. I nogle tilfælde hvor kniven er helt slidt ned, anbefaler vi at du først bruger en grov slibesten og dernæst en fin slibesten. På den måde får du rettet op på knivægget bedst muligt.

Nu er du klar til at begynde at slibe din kniv. Du mangler kun at tage vælge hvilken vinkel du ønsker at slibe i. Slibestenene kan indstilles i 4 vinkler: 17, 20, 25 eller 30 grader. Når du køber en kniv, har den en vinkel, du kan derfor passende slibe i samme vinkel. Er du i tvivl om hvilken vinkel du har købt kniven i, eller ønsker du den skal have en anden vinkel, vil vi her komme med en kort gennemgang af de forskellige vinklers formål.

17° - Det er den skarpeste af vinklerne, og anbefales til barberblade, skalpeller og lignende. Det giver en utrolig skarp knivsæg, hvilket gør det svært at beholde længe. Derfor anbefales det at man sliber sin kniv ofte, hvis man gerne vil have denne vinkel.

20° - Du ved det måske allerede, denne vinkel anbefales til køkken- og fileteringsknive. Knive der skal bruges blødt, men som stadig er nødt til at være skarpe så kødet ikke bliver flosset.

25° - Denne vinkel er den mest almindelige vinkel, da den giver et skarpt og holdbart æg. Det gør det til den ideelle vinkel til knive der skal bruges på jagt eller outdoor.

30 ° - Den sidste vinkel er den største vinkel, den anbefales typisk til knive der skal bruges i industri. Knive der skal skære reb, pap og tæpper.

Mange af jer har sikkert prøvet at slibe en kniv før, med strygestål eller slibesten. Så i ved også hvor svært det kan være at holde den rigtige vinkel. Det specielle med Lansky er, at de har designet deres slibesten med en stålpind, der sikre dig at du sliber i den ønskede vinkel, uanset hvilken vinkel det er.

Når du har valgt hvilken vinkel du vil slibe i, er det bare at gå i gang.

Gik det godt? Eller var det lidt bøvet at holde det hele i hænderne?

Hvis du kan nikke genkende til det sidste skal du overveje, om du næste gang når du skal slibe dine knive, skal tilkøbe Lansky bordholder. På billedet ovenfor kan du se hvordan det så fungere. Det gør arbejdet lettere, da du ikke skal holde det hele i dine hænder.

Hvor tit skal knivene slibes?

Vi bliver tit spurgt om hvor tit man skal slibe sine knive, og det er svært at give et præcis svar på det, da det afhænger af hvordan og hvor tit du bruger din kniv. Uanset hvor dyr en kniv du har købt, vil du sikkert syntes kniven bliver hurtigere sløv end hvad du syntes er ok. Brug derfor din kniv med omhu, hvis du har behov for underlag ved benyttelse af kniven, så sørg for at det er et blødt materiale som træ eller blød plast. Undgå hårde overflader som en tallerken, glas eller metal, det vil forkorte holdbarheden af skarpheden.
Kan din kniv klare tomattesten, så er den skarp. Kan den derimod ikke klare testen, så det nok på tide du finder din knivsliber frem.

Tomattesten:

Kan din kniv skære igennem en tomat uden problemer?

 

Eller kæmper den med opgaven?

 

Kan du lige så fint skære en tomat, så er din kniv skarp. Skal du tvinge den igennem, eller er du nødt til at prikke hul med spidsen, så er din kniv ikke skarp nok. Det er afgørende for hvilket resultat du får, om din kniv er skarp eller ej. Og Hey, der er da ikke noget mere irriterende end at arbejde med en sløv kniv ! Se hele vores udvalg af Lansky slibesæt her !