Brug for hjælp ?
Ring til os på 70 60 55 01

Stjernekikkert

Har du et ønske om at udforske vores imponerende stjernehimmel ? I så fald er en stjernekikkert det helt rigtige valg. Vi har et bredt udvalg af gode stjernekikkerter, som dækker ethvert behov. Simpelt gjort op, så findes der to former for teleskoper: Spejlteleskoper og Linseteleskoper. Er du førstegangskøber og ikke ønsker at ofre alt for mange penge på din nye stjernekikkert, så anbefaler vi at du kigger nærmere på et linseteleskop. Disse er billigere end spejlteleskoper, hvor man derimod får en lidt bedre kvalitet. Vil du gerne vide mere om stjernekikkerter, så tag et kig i bunden af denne side, hvor vi mere slavisk tager dig igennem hvad du skal være opmærksom på.

Når du handler hos Outdoor Adventure får du altid hurtig og billig levering, samt 100 dages fuld returret. Vi har over 30 års erfaring med kikkerter og optik, derfor kan vi rådgive dig til det helt rigtige valg af stjernekikkert og lignende. Vi er klar på 70 60 55 01 eller du kan sende os en besked her.

Filtrer
Kategori
 1. 2 varer
 2. 2 varer
 3. 3 varer
 4. 3 varer
Producent
 1. 3 varer
 2. 2 varer
 3. 3 varer
 4. 1 vare
 5. 1 vare
Objektivdiameter
 1. 1 vare
 2. 1 vare
 3. 1 vare
 4. 1 vare
 5. 1 vare
 6. 2 varer
Teleskop type
 1. 5 varer
 2. 2 varer
Pris
Filtrer
Placering
Produktnavn
Pris
Producent
Faldende orden
Vis som Gitter Liste
10 varer
30
60
90
Alle
30
60
90
Alle


NATTEHIMLEN ER DRØMMENS STED OG NU HAR DU CHANCEN FOR AT SE DEN TÆT PÅ!

Måske er det fordi vi består af stjernestøv at vi igennem tiderne altid har været fascineret af det ydre rum med sine fremmede planeter, stjerner, mælkevejen og alt hvad universet har at vise os. Derfor har vi hos Outdoor Adventure valgt at føre et bredt udvalg af stjernekikkerter. Nogle stjernekikkerter fåes nu med indbygget tracker system, der gør det nemt for dig at finde de objekter du søger på nattehimlen. Vores teleskoper kan give en forstørrelse på op til 1050 gange, hvilket betyder at du ikke kommer til at gå glip af stjerneskud, meteorregn eller hvad det levende univers ellers har at byde på. I de følgende afsnut vil vi forsøge at guide dig, så du kan finde den rigtige stjernekikkert for dig. Vi vil komme ind på den generelle viden om stjernekikkerter, hvad du skal være på udkig efter når du skal vælge, forskellige monteringstyper, samt gå i dybden med de forskellige okularer, mm. Det er vores håb at du via teksten vil indse, at stjernekikkerter slet ikke er så indviklede som de kan fremstå og de faktisk er et rigtig fedt stykke udstyr man hurtigt kan blive bidt af.

Generelt om stjernekikkerter 

Når man skal vælge den rette stjernekikkert, er der en række punkter man bør gennemgå før man træffer sit valg. Skulle du være erfaren stjernekigger, ved du sikkert godt hvad du skal kigge efter og hvad de forskellige ord betyder. Men er du nybegynder og aldrig før har bestiftet kendskab med stjernekikkerter, vil du helt sikkert få stor nytte af at læse dette. Der er en række punkter der gør sig gældende for alle typer stjernekikkerter.

 • Lysåbning - jo større jo bedre - vælger du en stjernekikkert med 200mm åbning, vil den opsamle 4 gange mere lys end stjernekikkert med en åbning på 100 mm. 

Hvorfor er lysåbning vigtig tænker du måske ? Lysåbningen er vigtig fordi kikkerten har brug for så meget lys som mulig for at skabe det bedst mulige vilkår. Stjernekikkerter er lavet til at blive brugt når det er mørkt og der er derfor selvfølgelig kun en begrænset mængde lys tilgængelig. Helt lavpraktiskt, så har kikkerten brug for lys for at du kan se noget i kikkerten. Dermed ikke ment at du skal sætte et projektørlys op, kikkerten har kun brug for det naturlige lys.

 • F/Tal - Fokal-Ratio - Fortæller forholdet mellem brændvidde og objektivdiameter, og udregnes ved hjælp af et par tal fra stjernekikkerten. 

Fokal-Ratio = Brændvidde/Objektivdiameter

Fokal-Ratio fortæller grundlæggende hvad en stjernekikkert er ideel til. Et højt F/Tal leverer en større forstørrelse og et smallere synsfelt. Det vil sige, at hvis du vælger en stjernekikkert med F/10 eller derover, er stjernekikkerten ideel til måne, planeter, samt stjerner. Et lavere F/Tal som F/7 eller derunder, gør at stjernekikkerten vil være ideel til galakser og mælkevejen. En stjernekikkert med et lavt F/Tal vil være mere lysstærk, f.eks. er en stjernekikkert med F/5 4 gange stærkere end en med F/10.

Montering af stjernekikkerter

Der findes grundlæggende 2 former for montering af stjernekikkerter. Montering er forudbestemt, og kommer sammen med din stjernekikkert, det er derfor ikke noget man kan ændre senere hen, og derfor er det en god idé at være opmærksom på hvilket det er når man udvælger sin stjernekikkert. Stjernekikkert-monteringen har to funktioner, at sikre en kontrolleret og let styring, samt at sørge for en stabil base der understøtter teleskopet og minimerer rystelser. Disse 2 funktioner er til for at sikre dig de bedste mulige observationer. De 2 monteringstyper giver begge mulighed for stjernekikkerten kan bevæge sig frit omkring to vinkelrette retninger kaldet akser.

 • Alt-azimuth (Alt-Az) eller Equatorial mount (EQ)

Az – Alt-Azimuth monteringen er den mest enkle af monteringstyperne. Mountet har en højdeakse som gør det muligt at justere stjernekikkerten op og ned i højde, på den måde kan stjernekikkerten tilpasses til den der bruger den. Den anden akse giver stjernekikkerten mulighed for at bevæge sig fra side til side. Denne type montering er mest egnet til jordbaseret observationer og til skanning af stjernehimlen ved lavere forstørrelser. Derimod egner denne monteringstype sig ikke til deep-sky astro-fotografering. Alt-Azimuth monteringen har den fordel, at den kan justeres kontinuerligt på tværs af meridianen, hvilket mange EQ-monteringer ikke kan. Skal du have din stjernekikkert med på tur fra tid til anden, så er en Alt-Azimuth at foretrække, da de sjældent har modvægte, og derfor er en hel del lettere og er en mere bærbar løsning. Alt-Azimuth er også en god monteringstype til nybegyndere og børn, da den er noget mere simpel en EQ-montering.

Equatorial-monteringen gør det lettere at spore et motiv og samtidig holde det centreret i okularet, da det kan justeres parallelt med jordens rotationsakse. Equatorial-monteringen er kendetegnet ved modvægte, som er placeret modsat stjernekikkerten. Det er nødvendigt med modvægte, da de afbalancerer det optiske rørs vægt, da røret er placeret ude på enden af deklinations-aksen, modsat Alt-Az, hvor teleskopet er placeret midt på deklinations-aksen. EQ-montering giver derfor let mulighed for at holde store teleskoper og andet tilbehør uden at påvirke resten af monteringen.
EQ-monteringen har en deklinations-akse, samt en R.A-akse/polar-akse. Ved EQ-montering bruges deklinations-aksen til at justere stjernekikkerten op og ned, og R.A-aksen bruges til at bevæge stjernekikkerten fra side til side. Det er dette der er den største forskel på Alt-Az og EQ-montering, da det giver mulighed for at følge en stjernes bevægelse hen over himlen. EQ-montering er derfor det rette valg til dig der gerne vil bruge din stjernekikkert til astronomisk observation og astroimaging. Det er noget mere besværligt at benytte en stjernekikkert med EQ-montering, men har man først fået monteret stjernekikkerten korrekt, vil man opnå en bedre oplevelse, da denne type montering give mulighed for at følge noget på himlen en del mere præcist.

Generelt om okularer i stjernekikkerter

Okularet er noget af det første man stifter bekendtskab med når man har samlet sin stjernekikkert. Okularet er det man skal kigge igennem i sin stjernekikkert, og med stjernekikkerter gælder, at man har mulighed for at udskifte okularet, sådan at man har mulighed for at se noget forskelligt i sin stjernekikkert. Der medfølger forskellige okularer når man køber en stjernekikkert, og man kan nemt tilkøbe flere efterfølgende, derfor kan man roligt vente med at læse dette afsnit til du har samlet din stjernekikkert og stiftet bekendtskab med de medfølgende okularer.  Okularer kommer med forskellige brændvidder, som er angivet i mm, det er brændvidden der er med til at afgøre hvad man kan se gennem okularet. Er man nybegynder og på jagt efter sin første stjernekikkert, bør man starte med det okular der har den laveste forstørrelse.

Generelt for okularer kan man sige, at jo højere mm jo lavere forstørrelsesgrad. Altså jo lavere et brændviddetal okularet har, jo større en forstørrelse opnår du. Okularet påsættes stjernekikkerten som også har en brændvidde, og forholdet mellem de 2 brændvidder giver forstørrelsen i x faktor.

 • Stjernekikkertens brændvidde / Okularets brændvidde = Forstørrelse i x Faktor.

Sagt med andre ord betyder det, at jo lavere en brændvidde det påsatte okular har, jo højere forstørrelse leverer det. Det vil sige, hvis du har købt en stjernekikkert med en brændvidde på 1500mm og du monterer et okular med en brændvidde på 15mm, giver det en forstørrelse på 1500mm/15mm=100x. Monterer du i stedet et okular med en brændvidde på 30mm, vil forstørrelsen blive 1500mm/30mm=50x. Så som nævnt, jo lavere brændvidde okularet har, jo højere bliver forstørrelsen.

Fordele ved forskellige okularer

Som nævnt medfølger der forskellige okularer når du køber en stjernekikkert, og du kan let tilkøbe flere, efterhånden som du finder ud af hvad det er du gerne vil kigge på. Okularer spænder fra 50mm til 2mm, de kommer i løsvægt og i sæt. Så alt efter som du er på udkig efter et enkelt at supplere med, eller om du mangler et helt sæt i forskellige størrelser, så kan du tilkøbe det. Om okularer gælder, at pris hænger sammen med kvalitet, derfor er der mange gode grunde til at vælge et okular som ligger i den dyre ende, da det vil give dig den bedste kvalitet. Et sted man ikke ønsker at gå på kompromis, da det er okularet du kigger igennem.

 • Okularer spænder med et tilsyneladende synsfelt mellem 40° - 100°

Når man snakker synsfelt, skelner man mellem AFOV=Apparent Field Of View (Tilsyneladende vinkelbredde på stjernehimlen) og TFOV=True Field Of View (Det reelle synsfelt). AFOV er altså den tilsyneladende vinkelbredde på stjernehimlen, som dine øjne præsenteres for når du kigger i okularet, mens TFOV er den mængde himmel du reelt kan se med det påmonterede okular. TFOV udregnes ved hjælp af AFOV og forstørrelsen. Det tilsyneladende synsfelt ligger som regel et sted mellem 40° og 100° og afgøres af okularet, alt efter hvilken type og kvalitet det har. Et bredere AFOV, altså en bredere vinkel, viser dig derfor mere at stjernehimlen, og alt efter hvad du skal kigge på, er der forskelligt at foretrække. Skal du kigge på stjernetåger og store galakser, er et bredere AFOV at foretrække, da det så vil være muligt at se hele motivet.

 • Tilsyneladende synsfelt (AFOV) / Forstørrelse = Reelt synsfelt (TFOV)

Som nævnt tidligere udregnes okularets forstørrelse ved at dividere stjernekikkertens brændvidde med det påsatte okulars brændvidde. Altså hvis du har et teleskop med en brændvidde på 1500mm og et okular på 15mm, vil dette give en forstørrelse på 100x. Okularets AFOV er 60°, og udregningen af TFOV vil således se sådan ud:

 • 60(AFOV)/100(Forstørrelsen)=0,6°

I dette tilfælde vil det altså sige du kan se 0,6° af himlen.

Hvilke okularer skal du vælge til din stjernekikkert?

Pris og kvalitet hænger uundgåeligt sammen når vi snakker om okularer, der kan derfor være mange gode grunde til at vælge nogle få men rigtige, frem for mange men i ringe kvalitet. Er du typen som foretrækker kvalitet frem for kvantitet, og har du samtidig ikke mod på at lave en stor investering i okularer, er et godt råd, at du vælger at købe to eller tre okularer af høj kvalitet og tilføjer en Barlow-linse. Fordelen ved denne løsning er at du vil opnå flere forstørrelsesniveauer. Her er derfor tre forskellige forslag til hvad du kunne vælge:

 • Et okular med en lav forstørrelse og med et bredt synsfelt. Dette vil være godt til observering af større konstellationer, eller til lokalisering, for herefter at skifte til et okular med en højere forstørrelse.
 • Et okular med en medium forstørrelse og et bredt synsfelt. Ideel til observering af galakser, stjernetåger og stjerneklynger, da den højere forstørrelse vil medføre en mørkere baggrund, hvilket vil skabe højere kontrast i billedet.
 • Et okular med en høj forstørrelse, god til observering af planeter, dobbeltstjerner og close-up af månen.

Til sidst kommer Barlow-linsen ind i kombinationen med de ovenstående okularer. Barlow-linsen påsættes okularet, og forstørrer yderligere x antal gange. En 2x Barlow vil fordoble forstørrelsen af det påmonterede okular, og en 3x Barlow vil logisk nok tredoble det. En Barlow-linse kan også være med til at skabe komfort ved observering med høj forstørrelsesgrad, da okularer med højere brændvidder generelt har en større øjelindring.

Vil du gerne lege lidt med hvad de forskellige forstørrelser og okularer kan, kan vi anbefale at du tager et kig på følgende hjemmeside:
https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

Her kan du med egne øjne se hvad de forskellige redskaber kan give dig af syn i din stjernekikkert – rigtig god fornøjelse !

Køb stjernekikkerter online eller i showroom hos Outdoor Adventure

Vi håber du føler at du er blevet klogere på stjernekikkerter efter at have læst dette afsnit. Du kan naturligvis finde hele vores udvalg af stjernekikkerter online her på siden. Hos Outdoor Adventure får du altid billig fragt, hurtig levering og ikke mindst 30 dages fuld returret på dine indkøb. Skulle du sidde tilbage med nogle spørgsmål, så du mere end velkommen til at kontakte os her eller ringe på 70 60 55 01. Vi sidder klar bag skærmen og røret til at hjælpe og guide dig til det helt rigtige valg af stjernekikkert, eller besvare spørgsmål om vores produkter mm. Vi har mere end 30 års erfaring fra branchen, så vi kan uden tvivl hjælpe dig til at finde den rigtige stjernekikkert. Vil du gerne se vores forskellige stjernekikkerter, eller afprøve forskellige monteringstyper, er du velkommen i vores showroom. Vores showroom er beliggende på Kværkebyvej 30, 4100 Ringsted, og har åben efter aftale. Så tøv endelig ikke med at kontakte os, vi holder gerne åben når det passer dig. Her er altid kaffe klar på kanden, og vi elsker en god snak om fedt udstyr !