Sådan laver du et godt bål
Bålet er noget vi mennesker har samlet os omkring siden tidernes morgen, og selvom vi har flyttet os langt som civilisation siden jægersamlerkulturen, er bålet stadig noget vi vender tilbage til for lyset, varmen og hyggen. Ilden er magtfuld, men kan være et både hyggeligt og praktisk element på tur, når bare man forstår hvordan den skal håndteres – og med den rette tænding teknik og fokus på sikkerhed, bliver det både sjovere og mere trygt at lave bål.
Ilden har altid været et centralt element for mennesket, fra de tidligste tider til i dag. Selvom vi har udviklet os langt fra vores oprindelige livsstil, søger vi stadig bålets varme, lys og fællesskab. Når man forstår at håndtere ild korrekt og vælger det rette brændstof efter et godt brændstof valg, kan den være både hyggelig og nyttig på udflugter. Læs med her og opdag, sådan laver du et godt bål – uanset om du foretrækker et traditionelt jægerild, et imponerende pyramidebål eller et elegant pagodebål.
Fra udfordrende til enkelt
At tænde et bål kan virke kompliceret, men med den rette forberedelse og en enkel metode kan det gøres let. Der er mange måder at lave bål på, men visse elementer er uundgåelige, mens andre gør processen lettere. For at skabe et effektivt bål på en enkel måde, skal du bruge:
- En defineret bålplads De fleste campingområder har en bålplads markeret med sten. Hold bålet inden for denne grænse og husk altid sikkerhed. Sørg for, at bålpladsen er klar til den type bål, du vil opbygge – fx et pyramidebål, pagodebål eller det klassiske jægerild.
- Tændværktøj Vælg det værktøj, du er mest komfortabel med, som tændstål, tændstikker eller lighter. Denne del af tænding teknik er altafgørende for en succesfuld optændingsfase.
- Optændingsmateriale Materialer som tændbriketter, træspåner, avispapir eller tør birkebark fungerer godt som startkilde.
- Små kviste eller grankvas Disse er nemme for ilden at få fat i og hjælper den med at sprede sig.
- Tørt brænde (brændstof) Hav en god mængde tørt brænde klar ved bålpladsen, inden du tænder bålet. Vær opmærksom på brændstof valg, så du altid anvender brændstof af høj kvalitet, der let kan antændes og forsyner ilden med den rette varme.
- Vand til slukning
Der er også værktøjer, der kan gøre det lettere at lave bål, såsom:
- Økse eller robust kniv Disse kan bruges til at flække tykke brændestykker.
- Sav En sav kan bruges til at skære lange træstammer i mindre stykker.
Processen kan opdeles i fire faser:
- Forberedelse
- Optænding
- Vedligeholdelse
- Slukning
FASE 1: FORBEREDELSE
Den første fase er vigtig, da det kræver god forberedelse at lave et bål der kan brænde længe. Jo grundigere du forbereder dig, jo lettere bliver det for dig at holde bålet ved lige. Det indebærer at du gør det så bekvemt for dig selv som muligt ved at sørge for, at du har alt hvad du skal bruge indenfor rækkevidde, inden du påbegynder optændingen. Dette gælder især brændet – dit vigtigste brændstof.
Hvad er godt brænde?
Godt brænde er tørt træ, der har en passende længde og tykkelse. Størrelsen på brændet vurderes ud fra om det skal bruges som optænding eller til at vedligeholde bålet efterfølgende. Ved dit brændstof valg skal du sikre, at du vælger den type træ, som både brænder længe og med minimal røg.
Husk altid at sætte dig ind i reglerne for din lejr- og/eller bålplads på forhånd. Såfremt du har lov, kan du for det meste finde brænde i skoven omkring pladsen. Kig efter nedfaldne grene i skovbunden. De tynde grene kan du ofte nemt brække over i mindre stykker. Finder du en længere og tykkere stamme liggende i skovbunden, kan du save den i mindre stykker med en sav. Hvis stykkerne er meget tykke, kan du flække dem med en økse.
Hvis skovbunden er fugtig
Når det har regnet og skovbunden er fugtig, så kan træet du finder dér være for vådt til at brænde ordentligt. Så kan du i stedet prøve at kigge opad. Nogle gange kan du nemlig være heldig at finde løse grene, der er blevet grebet i deres fald, og derfor hænger tilbage i træerne, fri for fugt. Hvis du kan finde nok tørt brænde til at få godt gang i bålet, kan du tørre de fugtigere stykker brænde lidt ved at lægge dem i kanten af bålet, uden for flammernes rækkevidde.
Saml brænde i fire bunker
Groft sagt, har du brug for brænde i fire forskellige størrelser, som du med fordel kan fordele i fire separate bunker nær bålpladsen. Brug dine fingre, hænder og arme som størrelsesreference, når du finder brænde. Herunder har jeg nævn mine egne referencer som eksempler.
Tynde kviste eller kvas op til 1 cm i tykkelse (ca. en fingernegls bredde) de små, korte kviste nederst på nåletræerne fungerer rigtig godt som optændingsbrænde, så sørg for at tage en god håndfuld med, hvis du støder på dem – husk på, at optændingsbrændet skal være knastørt!
Små grene 2-3 cm i tykkelse (ca. 1-2 fingres bredde) for at undgå at kvæle ilden, er det vigtigt, at de første stykker reelt brænde der lægges på efter optændingen, ikke er for store.
Mellemtykke grene 5-6 cm i tykkelse (ca. et håndleds bredde) når ilden har fået godt fat i de små grene, er den stærk nok til at kunne tage fat i lidt tykkere grene.
Større stykker brænde eller kævler op til 10 cm i tykkelse (ca. en pegefingers længde) når ilden har godt fat i de mellemtykke grene, er den i stand til at tage fat i det meste – husk på, at brænde, der er for tykt, brænder dårligt!
Overvej at skaffe brænde på forhånd
Hvis det har regnet meget eller hvis du bare gerne vil være sikker på at du har noget godt, tørt brænde til rådighed (og nok af det), så er det en rigtig god idé at anskaffe noget brænde på forhånd, som du kan tage med ud til bålpladsen. Køber du brænde, burde 1-2 net række. Hvis du har en økse eller en robust dolk, der kan tåle at blive slået på, kan du flække nogle af brændestykkerne i mindre stykker, og bruge dem som optændingsbrænde.
FASE 2: OPTÆNDING
I optændingsfasen går alting ret hurtigt. Lige så snart den første gnist har fået fat, er det vigtigt at være ekstra opmærksom. Sørger du for at lægge brænde på med tålmodighed og god timing, vokser den lille flamme snart til et godt og pålideligt bål. Hav derfor din bunke med optændingsbrænde klar ved siden af dig, og anvend din foretrukne tænding teknik for at sikre en jævn antændelse.
Fra gnist til flamme
Et helt enkelt bål opbygges ved at lægge det, der skal fungere som indledende varmekilde, i midten af den afgrænsede bålcirkel – f.eks. en tændbriket. Så bruger du dit optændingsværktøj – f.eks. en lighter – til at antænde, hvorefter du forsigtigt lægger de små stykker optændingsbrænde på, så flammerne langsomt og roligt kan få fat i det. Husk, at ilden er meget skrøbelig i dette stadie.
Fra flammer til bål
Så snart flammerne har vokset sig lidt større, kan du begynde at lægge nogle af de små grene på, én efter én – hvis du har købt brænde, så udvælg og brug de mindste stykker. Det er fortsat vigtigt, at du gør det i et roligt tempo, så ilden ikke kvæles. Er du opmærksom og ser godt efter, er ilden god til at vise dig, hvad den har brug for. Når du har lagt et nyt stykke brænde på, trækker flammerne sig typisk lidt indad, og da er det vigtigt, at du giver dem tid til at tage fat i træet, inden du lægger mere brænde på. Så snart ilden tager selvsikkert fat i nye stykker brænde, kan du så småt begynde at lægge de større stykker på. Nu har du et bål!
FASE 3: VEDLIGEHOLDELSE
Bålet kræver ikke samme konstante opmærksomhed som den første skrøbelige flamme, men det er selvfølgelig vigtigt, at du hele tiden holder øje med det. Så kan du sikre, at ilden holder sig inden for afgrænsningen, og at du kan sørge for at lægge mere brænde på efter behov for at holde temperaturen oppe og minimere røgudvikling. Det er nok at lægge 1-2 stykker brænde på ad gangen med jævne mellemrum, og husk altid at følge sikkerhedens retningslinjer.
Madbål
Når vi er ude i naturen, er bålet ikke blot en kilde til lys og varme. Det er også et solidt fundament til dem, der gerne vil tilberede og nyde lidt mere omstændige måltider, end dem der fås kolde eller tørret i pose. Og selvom ilden har sit helt eget liv og ikke kan betjenes så nemt som kogepladen derhjemme, så er det faktisk ikke så svært at lave en god omgang bålmad.
God tid og forberedelse
Hvis du vil lave mad over bål, er det igen vigtigt, at du forbereder dig. Madlavning over bål tager gerne 2-3 timer, så vær i god tid og hav tålmodighed – både med bålet og maden. Sørg for, at forberede alle ingredienserne i god tid, så de er klar til at komme på bålet. Skær dem ud hjemmefra eller tag et skærebræt og en god kniv med til bålpladsen. Tag også et par skåle med, som du kan fordele de forskellige ingredienser i. Vent til flammerne har lagt sig en smule, og der er dannet mange gløder, før du begynder at lave mad på bålet. Så har du mere kontrol under madlavningen.
Rist, pande eller gryde
Mange bålpladser har en tilhørende jernrist, der kan roteres vandret og indstilles i højden. Sørg for, at risten er drejet væk, når du tænder op i bålet. Så snart bålet er klar til madlavning, kan du indstille risten i en passende højde (ca. 20-30 cm over gløderne), dreje den henover bålet og lægge maden på. Her er det godt at have en grilltang med.
Du kan også bruge en gryde eller en pande, som du sætter direkte ind i bålet, så længe du sørger for, at den ikke består af dele, der kan smelte eller sprænge. Mange har f.eks. plastikhåndtag eller glaslåg – disse egner sig ikke til madlavning over bål. Brug en, der er stor, har gode håndtag og er fremstillet af rustfrit stål eller støbejern. Gryder og pander i støbejern er tunge, men holder ekstra godt på varmen, mens de af de lettere ståltyper også er gode valg.
Tag to større stykker brænde og læg dem ind i bålet, så de ligger parallelt ved siden af hinanden. Sørg for, at de ligger stabilt. Nu har du et godt fundament, som du kan stille gryden eller panden på. Her er det godt med en stor grydeske eller spatel med langt håndtag, samt et par bålhandsker til, når gryden eller panden skal flyttes rundt i bålet.
Med det rette båludstyr kan du nemt og sikkert tilberede lækre måltider over bålet.
Hvad skal vi spise?
Der findes masser af gode opskrifter på bålmad, men for det meste kan man få et rigtig lækkert måltid ud af nogle forskellige groftskårne grøntsager, brød, og måske noget grillost eller kød. Sæt det på spyd eller læg det frit på bålristen. Bålets flammer, måske med lidt ketchup eller urtesmør til, får det til at smage ret fantastisk. Eksperimenter eventuelt med at bage snobrød over flammerne, en skøn klassiker, der altid bringer minder om hyggelige aftener ved bålet.
FASE 4: SLUKNING
Det allervigtigste, når du laver et bål, er at slukke det ordentligt, inden du forlader bålpladsen. Når et bål har brændt længe, er området omkring bålet blevet godt opvarmet, og der er dannet mange gløder. Sørg for at stoppe med at lægge nyt brænde på bålet i god tid, før du skal afsted. På den måde, når bålet brænder ud, bliver det nemmere at slukke. Når flammerne er væk, kan du tage en pind og forsigtigt rode lidt rundt i de glohede gløder, så de fordeles inden for den afgrænsede cirkel. Derefter kan du tage en flaske med vand og skvælte vandet på gløderne lidt ad gangen. Lyt efter om gløderne syder. Når der ikke er mere røg, er der heller ingen gløder tilbage. Så kan du betragte bålet som ordentligt slukket – og sikkerheden er i hus.